Punamultamaali – kattava opas 2023

13 kesäkuun, 2023

Punamultamaali on ollut osa suomalaista maisemaa vuosisatojen ajan. Sen luonteenomainen, kotoisa väri luo rauhallisen ja lämpimän ilmeen rakennuksille. Viime aikoina on kuitenkin ollut havaittavissa suurta kysyntää tämän perinteisen maalin suhteen, erityisesti niiden keskuudessa, jotka haluavat palauttaa vanhat rakennuksensa alkuperäiseen loistoonsa tai antaa uudelle rakennukselleen perinteisen ilmeen.

Mitä punamultamaali on? Miten sitä valmistetaan? Mitä on tärkeää tietää ennen kuin lähtee maalaamaan punamultamaalilla? Muun muassa näihin kysymyksiin löydät vastaukset tästä kattavasta punamultamaalien oppaastamme. Lue ja opi!

Tässä artikkelissa käsittelemme seuraavia asioita:

  • Mitä punamultamaali on?
  • Punamultamaalin valmistus
  • Mihin punamultamaalia voi käyttää?
  • Mitä on hyvä tietää punamultamaalista ennen sen valintaa?
  • Paras punamultamaali
  • Punamultamaalilla maalaaminen
  • Mikä on paras maalaussää punamultamaalille?

Mitä punamultamaali on?

Punamulta on maaväripigmentti eli luonnosta peräisin oleva pigmentti. Koostumukseltaan punamulta on hyvin rautapitoista savimaata, suurin osa siitä on rautaoksidia.

Maavärien käytön historia ulottuu esihistoriallisiin aikoihin saakka. Punamultaa on käytetty jo 35 000 eaa. mm. luolamaalauksissa.

Punamultamaali on siis maali, joka valmistetaan punamullasta keittämällä eli puhutaan keittomaalista. Keittomaalin idea perustuu siihen, että siinä käytetystä kasvistärkkelyksestä muodostuu pitkän keittämisen seurauksena liisteriä, joka taas toimii sideaineena tarttuen maalatessa puun pintaan ja sitoo keittomaalissa käytetyn väripigmentin eli punamullan myös siihen.

Punamultamaalilla maalattu talo.

Punamultamaalin valmistus

Punamultamaalin voi valmistaa itse tai ostaa valmiina kaupasta. Itse valmistetun punamultamaalin kustannukset ovat pienemmät, mutta keittomaalin valmistaminen on suuritöistä. (Keittoaika 4-5 tuntia kokoajan sekoittaen.) Siksi maalia kannattaa valmistaa kunnon satsi kerralla, jos urakkaan ryhtyy.

Maalia kannattaa valmistaa isompi satsi myös sen riittoisuuden vuoksi. Yleensä punamultamaalin riittoisuus on noin 5 m2/litra, mutta jos maalauskohde on hyvinkin rosoinen ja imevää puuta, niin riittoisuus voi olla jopa 1 m2/litra.

Jos haluat valmistaa punamultamaalin itse, niin tässä on resepti 200 litran valmistukseen:

150 litraa vettä

6 kg rautasulfaattia

12 kg hienoja ruisjauhoja (Voi käyttää myös vehnäjauhoja)

25 kg punamultaa

(5 litraa vernissaa) (Voi käyttää halutessa vahvistamaan maalia)

(200 g suolaa) (Lisätään, jos maalin halutaan säilyvän kauemmin kuin pari päivää)

Lue tarkemmat työohjeet punamultamaalin valmistukseen täältä >>

 

Mihin punamultamaalia voi käyttää?

Punamultamaali on ainoastaan puualustojen maali ja maalattavan puun tulee olla sellainen, joka pystyy imemään vettä. Eli pinnan tulee olla joko maalaamaton tai maalattu aikaisemmin keittomaalilla, kuten punamultamaalilla.

Parhaat maalauspinnat punamultamaalille ovat vanha, halkeillut hirsipinta tai sahalauta. Myös höylätty puu sopii maalausalustaksi, joskin vastahöylätylle puulle maali ei välttämättä tartu hyvin. Uuden, vastahöylätyn pinnan kannattaa antaa olla käsittelemättömänä ainakin vuoden verran ennen punamultamaalilla maalaamista.

Punamultamaali tunkeutuu puuhun ja suojaa sitä tehokkaasti. Lisäksi se hengittää, eli antaa puun kosteuden haihtua, mikä estää puun lahoamista. Punamultamaalia käytetään erityisesti perinteisessä puurakentamisessa, ja se on ollut suosittu maali Suomessa. Vaikka punamulta on perinteinen maalivaihtoehto, se sopii myös uusien rakennusten ja kohteiden maalaamiseen, kun halutaan luoda perinteinen tai rustiikkinen ilme.

Mitä on hyvä tietää punamultamaalista ennen sen valintaa?

Punamultamaali ei sovellu sellaisenaan muiden maalien päälle. Jos haluat maalata punamultamaalilla öljyohenteisen tai vesiohenteisen maalin päälle, on vanha maali ensin poistettava kokonaan. Lisäksi tällöin punamultamaali kannattaa vahvistaa vernissalla, joka parantaa maalin tarttuvuutta hankalalle pohjalle.

Punamultamaali on täysin hengittävä maali. Näin ollen sateella punamultamaalilla maalattu puu kastuu ja auringonpaisteessa kuivuu. Tämä tarkoittaa, että etenkin rakennuksen länsi- ja eteläsivuilla puupinta halkeilee suunnilleen samalla tavoin kuin maalaamaton puupinta. Senpä vuoksi punamultamaalia ei kannatakaan käyttää maalina ohuessa, höylätyssä ulkoverhouspaneelissa, vuorilaudoissa tai ikkunanpuitteissa. Ne kannattaa mieluummin maalata peittävällä öljymaalilla.

Punamultamaali ei hilseile tai kuoriudu pois, vaan se vanhenee hiljalleen pölyämällä pois. Maalausväli riippuukin enemmän omasta mausta. Jos haluat rakennuksen näyttävän uudelta, niin maalausväli on noin 10 vuotta.

 

Punamultamaali.

Paras punamultamaali – valmista itse tai osta kaupasta

Punamultamaalin valmistaminen itse vaatii aikaa, vaivannäköä ja osaamista. Onneksi sille on olemassa hyvä ja helpompi vaihtoehto: ostaa se kaupasta. Perinteisiä punamultamaaleja valmistavat esimerkiksi Uula, Teknos ja Tikkurila: Uulan keittomaali, Teknoksen Tranemo Rödfärg ja Tranemo Svart sekä Tikkurilan Aito Punamultamaali.

Punamultamaalien hinnat vaihtelevat noin 5-9 €/litra eli 10 litran ämpärin saat viidestäkympistä sataan euroon väliltä.

Parasta punamultamaalia etsiessäsi noista yllä linkkaamistamme tuotteista kaikki ovat hyviä vaihtoehtoja. Tikkurilalta löydät maalin punaisen värisenä, Teknokselta punaisena ja mustana ja Uulalta saa jopa 8 eri sävyä.

Punamultamaalilla maalaaminen

Kun aloitat punamultamaalilla maalaamisen, ensin tehdään pohjatyöt, kuten kaikilla muillakin maaleilla.

Jos pinta on maalattu aiemmin punamultamaalilla, riittää yleensä, että harjaa pinnan puhtaaksi irtoavasta maalista sekä muusta liasta ja epäpuhtauksista. Vanha punamultamaali irtoaa pölyyntymällä, joten suojaa itsesi hengityssuojaimella ja suojalaseilla. Koska pinta maalataan uudelleen punamultamaalilla, ei vanhaa, pölyyntyvää punamultakerrosta tarvitse saada putipuhtaaksi, vaan siveltimellä maalatessa, vanha, irtoava pöly sekoittuu uuden maalin joukkoon.

Jos taas vanha maalipinta on öljy- tai vesiohenteinen, on maalipinta poistettavaa kokonaan, jotta punamultamaali tarttuu pintaan.

Punamultamaalilla maalatessa yksi maalikerros riittää, mutta sillä on tarkoitus saada paljon maalia pintaan – niin paksusti kuin pysyy. Käytä laadukasta sivellintä, jolla saat nostettua mahdollisimman paljon maalia ja hiero maali hyvin puuhun.

Ruiskulla maalaaminen ei ole suositeltavin vaihtoehto punamultamaalilla maalatessa. Sekin voi kuitenkin olla vaihtoehto, jos maali ensin ruiskutetaan pintaan ja sen jälkeen hierotaan siveltimellä.

Maalaa mieluiten lauta kerrallaan, jottei maalausjäljestä tule raidallista maalin kuivuessa.

Punamultamaalia on mahdollista ohentaa vedellä, mutta sitä kannattaa välttää, sillä maalin liisteripitoisuus alenee silloin.

Maali lähtee käsistä sekä maalausvälineistä ja -vaatteista helposti vedellä maalin ollessa vielä tuoretta.

 

Paras punamultamaali.

Mikä on paras maalaussää punamultamaalille?

Punamultamaalille paras maalaussää on sama kuin muillekin maaleille eli pilvipouta, kuiva sää. Vältä suorassa auringonpaisteessa maalaamista. Punamultamaalista tulee kestävämpi, kun se saa kuivua hitaasti. Puupinnan tulee myös olla hyvin kuiva ja sen raot auki, jolloin saat siveltyä maalin kunnolla puupintaan.

Onko talosi maalauksen tarpeessa? Kutsu meidät arviokäynnille, niin ammattilaisemme kertovat! Samalla saat hinta-arvion maalausurakasta. Käynti ei sido sinua mihinkään ja on täysin veloitukseton.

Kodinmaalaus tekee julkisivun maalauksia, tiilikaton pinnoituksia, peltikaton maalauksia, rapatun julkisivun maalauksia sekä tiilikaton pesuja ja puhdistuksia omakotitaloihin ja taloyhtiöihin Uudenmaan ja Pirkanmaan alueilla.

Jätä talosi maalaus ammattilaisten käsiin ja keskity itse nauttimaan kesästä!