Rapatun julkisivun maalaus.

Rapatut julkisivut likaantuvat nopeasti kaupunkiolosuhteissa ja tästä aiheutuu maalauksen toistuva uusimistarve. Myös vaihtelevat sääolot, kuten pakkaset rasittavat julkisivuja.

Julkisivun säännöllinen hoito pitää kotisi kauniina, tyylikkäänä sekä ennenkaikkea pitkäikäisenä ja terveenä.

 

Teemme maalauksen lisäksi:

– Valitsemme yhdessä asiakkaan kanssa oikean maalin ja värin
– Suunnittelemme työn huolellisesti
– Suojaamme ympäristön ja pidämme luonnon puhtaana
– Huolehdimme siitä, että maalausolosuhteet ovat oikeanlaiset

Tärkeää tietoa rapatun julkisivun maalauksesta:

Rappauspinnan maalauksessa tulee ottaa huomioon rappauksen tyyppi. Uusintamaalauksessa tulee huomioida aiemmin käytetty maalityyppi.

Rappausalustaan käytettävien maalien tulee olla hyvin vesihöyryn läpäiseviä.

Epäorgaanisia, hyvin vesihöyryn läpäiseviä maaleja ovat kalkkimaalit ja sili-kaattimaalit sekä kalkkisementtipohjaiset maalit.

Kalkkimaali soveltuu kalkkirappaukselle ja kalkkipitoiselle kalkki-sementtilaastille. Sitä tulisi käyttää aina vanhoille kalkkimaalipinnoille. Kalkkimaali on rapattujen pintojen paras käsittelykeino, mutta mitä enemmän pinnassa on sementtiä, sitä huonommin kalkkimaali siinä pysyy.

Kalkkisementtimaalit ovat kestävämpiä kuin kalkkimaalit, mutta vaativat alustakseen lujemman rappauksen.

Silikaattimaalit soveltuvat parhaiten vahvoille kalkkisementtirappausalus-toille. Ne tarttuvat hyvin alustaansa. Päällemaalauksen voi tehdä vain saman tyyppisellä maalilla.

Orgaanisia, huonosti vesihöyryn läpäiseviä maaleja ovat akryyli-, akrylaatti- jaalkydimaalit. Orgaanisia maaleja tulisi käyttää rapatuilla pinnoilla vain poikkeustapauksissa, mieluiten ei ollenkaan. Alustan tulee olla mahdollisimman luja. Paksu orgaaninen maali kestää yleensä vain yhden uusintapintakäsittelyn. Korjauksissa tulisi käyttää paikkamaalausta.

Kun vanhaa maalia ei voi poistaa, vanhan orgaanisen maalipinnan päällemaalaukseen voidaan käyttää silikonihartsimaalia, joka on hyvin vesihöyryn läpäisevää.

Kun uudelleenmaalaus ei ole mahdollista, poistetaan maali kokonaisuudessaan. Poistomenetelminä voidaan käyttää hiekkapuhallusta, vesihiekkapuhallusta tai painepesua. Rappauspinta ei saa vahingoittua maalin poiston yhteydessä. Orgaanisten ja tiiviiden pinnoitteiden poistaminen pintarappausta rikkomatta saattaa olla huomattavan vaikeaa. Mm. 1970-luvulla rappauskorjauksissa käytetty ns. signal-laasti ei lähde pois ilman alustan vaurioitumista. Tällöin voidaan harkita kemiallista maalinpoistoa.