Sammaleen poisto katolta – miksi se on tärkeää?

12 huhtikuun, 2023

Sammaleen poisto katolta on tärkeä toimenpide, joka tulisi tehdä säännöllisesti. Sammal kasvaa kosteissa olosuhteissa, ja sen leviäminen katolle voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia, kuten katon vaurioitumisen, huonon eristyksen ja jopa kosteusvaurioita. Tässä blogiartikkelissa käymme läpi erilaisia menetelmiä sammaleen poistamiseksi katolta, sekä annamme vinkkejä siihen, miten voit huolehtia katostasi parhaalla mahdollisella tavalla.

 

Tässä artikkelissa käsittelemme seuraavia asioita:

 • Miksi sammaleen poisto on tärkeää?
 • Sammaleen poisto katolta itse – mitä tarvitset?
 • Sammaleen poisto katolta itse – mitä maksaa?
 • Milloin on paras vuodenaika poistaa sammaleet katolta?
 • Ennaltaehkäisy on paras keino estää sammaleen kasvu
 • Milloin kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen sammaleen poistossa katolta?
 • Mitä sammaleen poisto katolta ammattilaisen tekemänä maksaa?

Miksi sammaleen poisto on tärkeää?

Sammaleen poisto katolta on tärkeää, koska se ehkäisee kattovaurioita, parantaa rakennuksen ulkonäköä, lisää kattoturvallisuutta ja pidentää kattomateriaalien käyttöikää. Sammal kerää kosteutta, joka voi aiheuttaa rakenteellisia heikkenemisiä ja vuotoja, minkä lisäksi se voi tehdä katon liukkaaksi ja vaaralliseksi. Sammaleen poistamalla voit myös parantaa rakennuksen arvoa ja ylläpitää kattorakenteiden hyvää kuntoa.

Sammaleen poisto katolta.

Sammaleen poisto katolta itse – mitä tarvitset?

1. Käsityökalut ja harjat

Yksinkertainen ja tehokas tapa poistaa sammal katolta on käyttää käsityökaluja, kuten harjoja ja lastoja. Käytä pehmeää harjaa, joka ei vahingoita kattopinnoitetta tai kattomateriaaleja. Pitkävartinen harja voi olla hyödyllinen, jotta yletyt kattopintaan helpommin. Tarvittaessa voit käyttää raaputinta, joka on sopiva kattomateriaalille. Älä käytä liian terävää tai kovaa raaputinta, joka voi vahingoittaa kattoa.

Aloita puhdistamalla irtosammal katolta, ja käytä sen jälkeen harjaa tai lastaa irrottamaan itsepäisimmät sammalkerrokset. Muista käyttää suojavarusteita, kuten hansikkaita ja suojalaseja, jotta vältyt vahingoilta.

2. Kemialliset puhdistusaineet

Markkinoilla on saatavilla monenlaisia kemiallisia puhdistusaineita, jotka on suunniteltu erityisesti sammaleen poistamiseen katolta. Näitä aineita levitetään yleensä suihkepullosta, ja ne toimivat tuhoamalla sammaleen solurakenteen. Muista valita ympäristöystävällinen tuote ja lukea valmistajan ohjeet huolellisesti sekä käyttää suojavarusteita, kuten suojalaseja ja hansikkaita.

3. Turvavarusteet

Käytä asianmukaisia turvavarusteita, kuten köysiä, valjaita, kypärää ja jalkineita, jotka tarjoavat hyvän pidon katolla liikkumiseen.

4. Tikkaat

Varmista, että sinulla on turvalliset ja vakaat tikkaat päästäksesi katolle.

Varustaessasi itsesi näillä työkaluilla ja varusteilla, voit poistaa sammaleen katolta tehokkaasti ja turvallisesti. Muista aina noudattaa turvallisuusohjeita ja ottaa huomioon sääolosuhteet ennen katon puhdistamista.

Sammaleen poisto katolta itse – mitä maksaa?

Itse tehtyyn sammaleen poistoon liittyvät kustannukset vaihtelevat työvälineiden, materiaalien ja käytettävien puhdistusaineiden mukaan. Tässä arvio kustannuksista:

– Pehmeäharjaisen, pitkävartisen harjan hinta voi vaihdella 10-50 euroon.

– Raaputtimen hinta vaihtelee 5-30 euroon sen laadusta ja materiaalista riippuen.

– Sammaleen poistoon tarkoitettujen kemiallisten puhdistusaineiden hinta vaihtelee 10-50 euroa litraa kohden.

– Turvavaljaat, köydet ja muut henkilökohtaiset suojavarusteet voivat maksaa yhteensä 50-300 euroa, riippuen laadusta ja merkistä.

– Hyvälaatuiset tikkaat maksavat 100-500 euroa. Voit myös harkita tikkaiden vuokraamista, jos et omista sopivia tikapuita.

Huomioi, että nämä ovat vain arvioita, ja todelliset kustannukset voivat vaihdella sijainnin, tarjolla olevien tuotteiden ja henkilökohtaisten valintojen mukaan.

Milloin on paras vuodenaika poistaa sammaleet katolta?

Paras hetki poistaa sammaleet katolta on yleensä kevät tai syksy. Keväällä, lumen sulamisen jälkeen ja ennen kasvukauden alkua, on hyvä aika tarkistaa katon kunto ja puhdistaa se mahdollisista sammaleista ja roskista. Keväällä tehty puhdistus auttaa ehkäisemään sammaleen kasvua kesän aikana, kun kosteus ja valoisuus ovat otolliset sammaleen kehittymiselle.

Syksyllä, ennen lumen tuloa, on myös suositeltavaa puhdistaa katto, jotta se on valmis talvea varten. Syksyinen puhdistus auttaa poistamaan kertyneet lehdet ja roskat, jotka voivat aiheuttaa kosteustasapainon häiriöitä katolla ja edistää sammaleen kasvua talven aikana.

Puhdistustyöt kannattaa tehdä kuivana ja lämpimänä päivänä, jolloin katto on turvallisempi käsitellä ja sammaleen poisto on helpompaa. Vältä puhdistamista kovalla pakkasella tai sateisella säällä, sillä näissä olosuhteissa katon pinnalla voi olla liukasta ja työskentely voi olla vaarallista.

Ennaltaehkäisy on paras keino estää sammaleen kasvu

Paras tapa pitää katto puhtaana sammaleesta on ennaltaehkäisy. Tässä muutamia vinkkejä, joilla voit estää sammaleen kasvun katollasi:

 

 • Katon säännöllinen tarkastus ja puhdistus: Tarkasta ja puhdista katto säännöllisesti lehdistä, oksista ja roskista, jotka voivat luoda kasvualustan sammaleelle.
 • Puiden leikkaaminen: Leikkaa ympäröivät puut, jotka varjostavat kattoa ja lisäävät kosteutta, mikä edistää sammaleen kasvua.
 • Ilmanvaihdon parantaminen: Varmista, että kattorakenteet ovat riittävän tuuletettuja, jotta kosteus haihtuu nopeasti.
 • Katemateriaalin valinta: Valitse katemateriaali, joka on vastustuskykyinen sammaleen kasvulle, kuten metalli tai tiili.
 • Sammaleenestoaineet: Harkitse sammaleenestokäsittelyä katolle, joka auttaa estämään sammaleen kasvua.
Sammaleen poisto katolta, puhdas tiilikatto kestää pitempään.

Milloin kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen sammaleen poistossa katolta?

Vaikka sammaleen poisto katolta onnistuu monesti itse, on tilanteita, joissa ammattilaisen apu on paikallaan:

 

 • Jos katto on erityisen korkea, jyrkkä tai vaikeapääsyinen, ammattilaisen palkkaaminen on turvallisempi vaihtoehto.
 • Jos et ole varma, miten käsitellä erilaisia kattomateriaaleja tai kemikaaleja, ammattilainen osaa valita oikeat menetelmät ja tuotteet.
 • Jos haluat parempia ja pitkäkestoisempia tuloksia. Ammattilaiset käyttävät usein vahvempia ja tehokkaampia aineita, joita tavallisesta rautakaupasta kuluttaja ei edes saa. Siksi ammattilainen saa aikaan paremman lopputuloksen ja sammaleet pysyvät katolta pois pidempään.
 • Jos katto on jo kärsinyt vaurioita sammaleen vuoksi, ammattilainen voi arvioida vaurioiden laajuuden ja suorittaa tarvittavat korjaukset.
 • Jos katto tarvitsee muutakin käsittelyä, esimerkiksi uuden pinnoitteen.

Mitä sammaleen poisto katolta ammattilaisen tekemänä maksaa?

Ammattilaisen tekemänä sammaleen poisto katolta maksaa keskimäärin 10-50 €/neliö. Hinnan muodostumiseen vaikuttaa katon koko sekä muut ominaisuudet. Lisäksi hintaan vaikuttaa se, tehdäänkö katon pinnalle samalla muuta käsittelyä, kuten pinnoitusta.

Kodinmaalaukselta saat tiilikaton pesun ja puhdistuksen erillisenä palveluna. Tiilikatto olisi hyvä käsitellä suoja-aineella 5-10 vuoden välein. Poistamme sammaleet tiilikatolta myös aina tiilikaton pinnoituksen yhteydessä.

Jos kattosi kaipaa huoltoa, ota yhteyttä meihin ja pyydä maksuton kartoitus jo tänään!

Yhteenveto

Sammaleen poisto katolta on tärkeää katon hyvinvoinnin kannalta. Sammalen kasvun estäminen ja säännöllinen puhdistus auttavat pitämään katon kunnossa ja ehkäisevät mahdollisia vaurioita. Käsityökalujen ja kemiallisten puhdistusaineiden avulla voit poistaa sammaleen tehokkaasti.

Muista kuitenkin harkita ammattilaisen palkkaamista, jos katto on vaikeapääsyinen, vaatii erityisosaamista, haluat parempia ja pidempikestoisia tuloksia tai katto tarvitsee muutakin käsittelyä.

Sammaleen poiston lisäksi on tärkeää panostaa ennaltaehkäisyyn ja huolehtia katon yleisestä kunnosta. Näin voit nauttia puhtaasta ja kestävästä katosta pitkään.